Kasteeltje Hof Mertens of Gulden Poort

Beschrijving

Kasteeltje op vierkante plattegrond, gelegen op een lichte verhevenheid ten zuidoosten van de kerk. Opgericht door Clement Mertens in 1884 naar ontwerp van H. Blomme op westelijk terrein van het landgoed Cuylen of Van de Put. Domein in 1920 aangekocht en verkaveld door de beheerders van de fabrieken De Beukelaer; gebouw in 1920 aangekocht door de gemeente en achtereenvolgens gebruikt als gemeentehuis (1920-1930), vredegerecht (1930-1970) en politiecommissariaat (sedert 1972).

Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder gecombineerde leien bedaking, in neo-Vlaamserenaissance-stijl, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Risalieten met trap- of verhoogde halsgevels; natuurstenen renaissance-elementen als hoekblokken, muurbanden, waterlijsten, steigergaten en gevelversieringen. Gevarieerde venstervormen waaronder klooster- en kruiskozijnen. Polygonale toren aan zuidwestzijde; drie bouwlagen onder ingesnoerde spits; gekoppelde rondboogvensters met tussenzuiltjes en balustrades op de bovenste bouwlagen. Ronde toren onder kegelvormige spits aan oostzijde. Erker met rondboogvensters aan zuidgevel. Noordgevel: getoogde deur in rondboogportiek; bordestrap.

• KEUKELINCK R. 1972: Ekeren in oude prentkaarten, Zaltbommel, 58.

Aanvullende informatie

In het portaal van het huidige politiekantoor, het eclectische landhuis Hof Mertens, is één van de vier Ekerse oorlogsmonumenten te vinden. Dit pand werd in 1920 aangekocht door de gemeente Ekeren en als gemeentehuis in gebruik genomen. Op 17 november 1920 beslist de gemeenteraad een gedenkteken voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op te richten aan de ingang van het nieuwe gemeentehuis. Het wordt een eenvoudige, vlakke hardstenen gedenksteen waarin alle namen van de slachtoffers zijn gebeiteld. De in Ekeren wonende architect Théophile de Grooff staat in voor ontwerp, plannen en plaatsing.
In 1930 werden herstellingswerken uitgevoerd aan de bedaking door Eduard Bilmeyer en Henri Claes.
  • Architectuurarchief Vlaanderen, Archief Bilmeyer 10/1/a, Huizen en woningen, Ekeren.