Burgerhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Burgerhuis gebouwd in opdracht van Louis Schilders, naar een ontwerp door de architect Theodoor Vermeulen uit 1901.

Rijwoning met enkelhuisopstand van twee ongelijke traveeën, een souterrain en twee bouwlagen onder een mansardedak (leien). Lijstgevel uit roomkleurige Silezische brikken geaccentueerd door blauw geglazuurde baksteen, gebruik van breuksteen en hardsteen voor de sokkel en witte natuursteen voor omlijstingen. Hogere (drie bouwlagen) en bredere linker travee met oplopend rondboogveld, oorspronkelijk gemarkeerd door een driezijdige erker op de eerste verdieping (verdwenen tijdens de Tweede Wereldoorlog); halfrond souterrainvenster met smeedijzeren traliewerk en als beëindiging rechthoekig drielicht onder een houten kroonlijst op gekoppelde consoles. Lagere (twee bouwlagen) inkomtravee rechts. Voorts rechthoekige en rondbogige vensters in vlakke geblokte omlijsting. Rechthoekige deur onder gestrekte waterlijst op consoles en bovenlicht.

Volgens de bouwplannen gelijkvloers suite van salon en eetkamer met driezijdige erker, geflankeerd door de inkom- en traphal; keuken in het souterrain.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwaanvraag 1399#3799 (29 juni 1901).
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 67.

Auteurs: Steyaert, Rita