erfgoedobject

Stedelijk Instituut Lager Onderwijs en onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
10957
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10957

Juridische gevolgen

Beschrijving

L-vormig schoolgebouw naar ontwerp van Ch. De Roeck, in 1911 geopend als Meisjes Gemeenteschool (zie opschrift); palend aan en sedert 1973 gefusioneerd met jongensschool Batkinstraat.

Straatvleugel van zes traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel van bak- en natuursteen in eclectische stijl; travee-indeling door middel van pilasters; ingangsrisaliet met eenvoudige rondboogpoort en driehoekig fronton. In vergelijking met de school aan de Batkinstraat is de lichtinval verbeterd: de drielichtvensters met pseudo-kruiskozijnen beslaan vrijwel de volledige breedte tussen de muurpilasters; nieuwe aluminium ramen.

Nummer 8: voormalige onderwijzerswoning, enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen in zelfde stijl.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Berchem, Jozef Balstraat, doss. 1.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stedelijk Instituut Lager Onderwijs en onderwijzerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10957 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.