Veldkapel en zomerlinde met delen van de omliggende wegen

Zomerlinde, veldkapel en delen van wegen

Beschrijving

De veldkapel en zomerlinde, daterend uit de 18de eeuw, gelegen op een kruispunt te Duisburg en delen van de wegen die aldaar samenkomen, zijn beschermd als monument.

Waarden

Een zomerlinde (Tilia platyphyllos), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 33 meter rondom de boom, een veldkapel en delen van de wegen die op het kruispunt aan de genoemde boom samenkomen, zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde:
Gezien de geschatte leeftijd is de kans heel groot dat het autochtoon genetisch materiaal van zomerlinde betreft.

in casu esthetische waarde:
De zomerlinde (Tilia platyphyllos) is de hoogste, dikste en oudste van de regio. Hierdoor vormt hij een belangrijk beeldbepalend object, mede door zijn mooie representatieve vorm.

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

historische, in casu cultuurhistorische, volkskundige en sociaal-culturele waarde:
De boom is aangeplant op een kruispunt van wegen, waarvan enkele een bovenlokaal karakter hadden. De zomerlinde vormt een eenheid met een veldkapel uit 1863 en met de vijf wegen die aan het kruispunt samenkomen. Het historisch karakter van de vijf wegen – vier kasseiwegen en één onverharde veldweg – is nagenoeg intact gebleven.

Veldkapel en zomerlinde

Huldenbergstraat (Tervuren)
Oude zomerlinde centraal gesitueerd op een vijfsprong en vermoedelijk aangeplant in de eerste helft van de 18de eeuw met bijhorende veldkapel opgericht in 1863.

Vijfsprong op plateau van Duisburg

Aardeweg (Overijse), Glazemakerstraat, Huldenbergstraat, Keersmaekersstraatje, Oliestraat (Tervuren)
Ten zuidoosten van Duisburg komen op het plateau bij een kruispunt gemarkeerd door een veldkapel en zomerlinde vijf wegen samen. Het betreft vier kasseiwegen en een onverharde holle weg die de open akkers doorkruisen. Deze wegen speelden een centrale rol in de ontsluiting van het akkerlandschap ten zuiden van Duisburg en de verschillende kleine gehuchten aan de rand.