Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin en hekken

Geografisch pakket Buggenhout

Beschrijving

De pastorie met inbegrip van de tuin en hekken, gelegen langs de Dries te Opdorp, is beschermd als monument.

Waarden

De pastorie met inbegrip van de pastorietuin en hekken is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De pastorie van Opdorp is als 18de-eeuwse pastorie met behouden 17de-eeuwse kern van een vroegere woning een belangrijke getuige voor de evolutie van de landelijke bebouwing en de geschiedenis van de parochie die slechts aanvangt in 1729 met de afscheuring van Malderen. Het huidige gebouw met in 1784 toegevoegde bovenverdieping heeft de typologische bouwkenmerken van een 18de-eeuwse pastorie met kenmerkende dubbelhuisopstand en indeling. Het is een zeer herkenbaar en stijlvol gebouw dat door zijn inplanting achter een fraaie voortuin met taxushagen en -boompjes en het ijzeren hek zeer beeldbepalend is.

artistieke waarde

De artistieke waarde ligt vooral in de nog aanwezige authentieke interieurelementen uit de 17de en 18de eeuw zoals de overwelfde kelder, barokke trap en schouwmantel en de met stucwerk versierde bepleisterde zolderingen en schouwboezems in Lodewijk XVI-stijl in de verschillende salons. De stijlvolle en kwalitatief hoogstaande aankleding volgt hier duidelijk de invloed van de vernieuwende trend in de stedelijke architectuur van de late 18de eeuw.

wetenschappelijke waarde

in casu dendrologische waarde van de pastorietuin wordt vooral bepaald door de formele aanleg met prachtige taxushagen en geschoren taxusboompjes in de voortuin. Het ijzeren toegangshek is een zeldzaam wordend en zeer beeldbepalend element in de landelijke dorpskom.

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Dries 53 (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries staat de pastorie, mooi ingeplant achter een grote, omhaagde voortuin met ijzeren toegangshek tussen gemetste pijlers met bolornament, uitziend op een pleintje en de zuidzijde van de kerk met voormalig ommuurd kerkhof. Het oorspronkelijke huis, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, telde vijf traveeën en slechts één bouwlaag onder zadeldak. Volgens archiefdocumenten werd het gebouw in 1784 met één bouwlaag verhoogd. De zijgevels vertonen nog verschillende bouwsporen verwijzend naar de 17de-eeuwse kern. In de grote pastorietuin bleef een haagbeukenberceau bewaard.