Domein Egmontkasteel: 18de-eeuwse hellende toegang en muur

Egmontkasteel

De 18de-eeuwse hellende toegang en de aansluitende oude muur zijn beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde als volgt werd gemotiveerd: als overblijfsel van de middeleeuwse burcht.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000789, Egmontkasteel, advies KCML (1987).

Waarden

De 18de-eeuwse hellende toegang met aansluitend de oude muur, palend aan de woning van de bewaker, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu archeologische waarde:

Domein Egmontkasteel

Heldenlaan 92 (Zottegem)
De in oorsprong middeleeuwse burcht maakte deel uit van een uitgebreide vestinggordel tussen de gebieden behorend aan de Franse kroon en het Duitse Keizerrijk. Het latere 16de-eeuwse kasteel, dat in de loop van de 18de en 19de eeuw gedeeltelijk werd getransformeerd, wordt omgeven door een park met onder andere een oude beuk en twee taxussen als relict van de tuinaanleg.