Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Stadswoning, burgerhuizen en herenhuis

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woningen

De bescherming als stadsgezicht omvat de woningen gelegen Laurens De Metsstraat 45-55 en 64.

De woningen zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Een nagenoeg aaneengesloten rij herenhuizen, daterend van het laatste kwart van de 19de en de eerste twee decenniën van de 20ste eeuw, met als gemeenschappelijk kenmerk het gebruik van veelkleurige gevelsteen die in een zelfde gevelvlak gelegen geledingen benadrukt, met gebruik van segmentboog- en rond- of korfboogramen, vaak met blinde boogvelden, kenmerken die voortleven tot aan de Eerste Wereldoorlog, maar dan verrijkt aan art nouveau ontleende elementen, meer bepaald afbeeldingen in sgrafittotechniek vooral op blinde boogvelden boven ramen (45 tot en met 51). Daarnaast ook een voorbeeld van typisch laat-19de-eeuws gebruik van in cementbekleding uitgevoerde imitatie van breuksteen en boomstammen (nummer 64).
Bijzonder uitgewerkte straathoeken door afschuining ter hoogte van de begane grond (nummer 53) of afronding hoek over meerdere bouwlagen, met bijkomend accent door een torenachtige uitbouw (nummer 51).

Laurens De Metsstraat 49 (Zottegem)
Het pand in de Laurens Demetsstraat nummer 49, dat tot dezelfde eigendom behoort als het naastliggende hoekpand en in 1914 werd opgetrokken, wordt gekenmerkt door dezelfde gevelmaterialen als het hoekpand, maar de verdieping vertoont een meer gevarieerde vormgeving.

Laurens De Metsstraat 45 (Zottegem)
De woning werd samen met nummer 47 in 1915 gebouwd naar een ontwerp van architect Oscar Van Cauwenberghe. Het eclectisch getint enkelhuis telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een pseudomansardedak.

Laurens De Metsstraat 47 (Zottegem)
Het enkelhuis telt één travee en twee bouwlagen onder een pseudomansardedak. Het betreft baksteenarchitectuur met een provinciale art-nouveau-inslag, picturaal gebruik van witte baksteen en arduin. De woning werd samen met nummer 45 in 1915 gebouwd naar een ontwerp van architect Oscar Van Cauwenberghe.

Laurens De Metsstraat 53-55 (Zottegem)
De panden nummer 53 en 55 vormden oorspronkelijk één concept. Het gevelparement werd polychroom aangewend: rode en gele baksteen, respectievelijk voor het parement en voor gevelbanden, hoekkettingen, vensterbogen en vlakke spiegels onder de kroonlijst. Het hoekhuis dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Herenhuis met bijgebouwen en tuin

Laurens De Metsstraat 64 (Zottegem)
Herenhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De gevel met arduinen plint, wordt gevormd door twee risalieten van respectievelijk twee en drie bouwlagen. Tegen de achtergevel werd enkele jaren vóór de eeuwwisseling een annex opgetrokken. Links van de woning bevindt zich de oprit naar de tuin met onder meer een éénlaags gebouw dat oorspronkelijk als koetshuis en paardenstal dienst deed.

Hoekhuis gedateerd 1913

In 1913 werd voor aannemer van bouwwerken Jean-Baptiste Deweerdt een woning opgetrokken aan de hoek van de Laurens Demetsstraat met de Kapellestraat. Het hoekhuis telt twee bouwlagen en vijf traveeën, waarvan drie in de Laurens Demetsstraat, één aan de hoek en één in de Kapellestraat. Dit hoekhuis vertoont heel wat stijlkenmerken, karakteristiek voor de eeuwwisseling, in het bijzonder de art-nouveaustijl