Kasteel Sipernau met hoeve

De bescherming omvat kasteel Sipernau met hoeve.

Waarden

Het kasteel Sipernau met hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het kasteel is een zeer oude inplanting, teruggaand op een domein uit de Merovingische tijd, reeds vermeld in 732 in het testament van Sint-Adela als één van haar eigendommen in de Maasgouw. Het kasteel zelf wordt reeds vermeld in 1179. Het is één van de belangrijkste goederen in het Maasland, achtereenvolgens in de handen van een aantal bekende families.
Ook de gave bewaring van de site, met kasteel, dienstgebouwen en kasteelhoeve is van belang: hierin gebeurde geen belangrijke wijzigingen sinds de aanduiding op de Ferrariskaart (1771-1777).

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het is een vroeg (circa midden van de 19de eeuw) en kwalitatief zeer hoogstaand voorbeeld van neogotiek in Engelse stijl, een stijl die voor de provincie toch uitzonderlijk is.
Deze artistieke kwaliteit geldt zowel voor het kasteel zelf als voor de beide dienstgebouwen, voor het globale uitzicht, alsook voor de afwerking: er werd veel zorg besteed aan de details en de decoratie, zoals de gesculpteerde mergelstenen elementen, de afwerking van het portaal en het houtwerk.
Interieur: de traphal dateert uit de 19de eeuw. Er bleven verscheidene resten bewaard van de 18de-eeuwse aankleding: sommige eiken vloeren, de zichtbare moerbalken in de plafonds en sommige schouwen met hout en stucwerk uit de eerste en de tweede helft van de 18de eeuw, waarvan drie voorzien van Delftse tegels.

Hoeve van het kasteel Sipernau

Sipernau 2 (Dilsen-Stokkem)
De huidige tweeledige hoeve staat in deze vorm aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77, maar het is niet duidelijk of zij in kern opklimt tot de periode van de bouw van het kasteeldoor Thomas de la Marck in de eerste helft van de 17de eeuw.

Kasteel Sipernau

Sipernau 4-10 (Dilsen-Stokkem)
Het domein Sipernau zou voor het eerste vermeld zijn als Scripnasium in 732, in het testament van Sint-Adela, abdis van Palatiolum of Pfalzel bij Trier, als één van haar eigendommen in de Maasgouw. Het wordt in het testament beschreven als villa.