Brouwerij Vuylsteke

Brouwerij Vuylsteke

Beschrijving

Brouwerij Vuylsteke is beschermd als monument. Het in 1886 opgerichte complex bestond oorspronkelijk uit twee burgerhuizen, de brouwerij en een meer bescheiden woonhuis (mogelijks een conciërgewoning). De bescherming als monument omvat uitsluitend het brouwerijgebouw met inbegrip van de doorrit. De aanpalende woning ten zuiden is niet opgenomen in de bescherming als monument. De twee aanpalende burgerhuizen ten noorden zijn evenmin opgenomen in de bescherming als monument en werden in 2011 gesloopt.

Waarden

De brouwerij Vuylsteke omvattende het brouwerijgebouw van acht traveeën en twee bouwlagen, en de brouwzaal onder het zadeldak van Vlaamse pannen, met twee aandrijfassen, een pomp, koudwaterbak, roerkuip van Meura uit 1902, twee gemetselde brouwketels met stookplaats en het koelschip is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De hoge gistingsbrouwerij Vuylsteke werd in 1887 gebouwd in opdracht van Albert Vuylsteke-Veys. De brouwerij werd in 1911 overgenomen door Albert Vuylstekes schoonbroer Cyrille Van Houtte. Na zijn overlijden zette zijn weduwe de brouwerij voort tot ongeveer 1930. Op het einde van de negentiende eeuw kwam concurrentie tot stand van Duitse bieren van het type lage gisting. De opkomst van de bieren van lage gisting en de doorbraak van het flessenbier zorgde ervoor dat heel wat traditionele brouwers die de nodige investeringen niet aankonden in de loop van de volgende decennia verdwenen. Het stopzetten van de activiteit van de ambachtelijke brouwerij Vuylsteke is typerend voor de geschiedenis van de brouwerijsector in het interbellum.

industrieel-archeologische waarde

De brouwerij heeft een functionele architectuur, maar de gevel ambieert om ook decoratief te zijn met de muizentandfries, de horizontaliserende lijnen en het raamwerk. De brouwerij van Vuylsteke illustreert de ambachtelijke kleinschaligheid van het brouwerijgebeuren van de negentiende eeuw. De brouwerij van Vuylsteke is een zeldzaam voorbeeld van een vrijwel compleet bewaarde stedelijke brouwzaal voor bieren van hoge gisting, met als elementen twee aandrijfassen, een pomp, een koudwaterbak, een roerkuip, twee gemetselde brouwketels en telkens een stookplaats en het koelschip. De zaal is mede belangrijk vanwege de mechanische roerkuip uit 1902 die een interessant bewaard voorbeeld vormt van de productie van het Doornikse bedrijf Meura.

sociaal-culturele waarde

Het ontstaan van de brouwerij past in de sterke economische en demografische ontwikkeling van de stad Kortrijk op het einde van de negentiende eeuw. De toenemende bevolking vereiste een uitbreiding van de detailhandel en van de lokale productie van voeding, kleding en drank. De bouw van de brouwerij in de Beheerstraat moet gezien worden als een antwoord op de toegenomen vraag naar bier in de nieuwe stationswijk van Kortrijk.

Brouwerij Vuylsteke

Beheerstraat 20 (Kortrijk)
Brouwerij Vuylsteke opgericht in 1889, later overgenomen door Vanhoutte. Brouwerijgebouw van rode baksteen verfraaid met gesinterde baksteen, volgens bouwplan van 1886.