Polygon Wood Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Polygon Wood Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Polygon Wood Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine zeshoekige begraafplaats met natuurstenen ommuring. De onregelmatige aanleg van de graven is te wijten aan de oorspronkelijke aanleg in chaotische oorlogstijd. Zowel inhoudelijk als op architecturaal vlak vormt Polygon Wood Cemetery één geheel met het vlakbij aangelegde Buttes New British Cemetery. Beiden zijn aangelegd door Charles Holden en W.C. Von Berg. Het gedeelde Cross of Sacrifice is bij Polygon Wood Cemetery opgericht, op dezelfde as als het toegangspad naar Buttes New British Cemetery en het gedenkteken voor de 5th Australian Division.

historische, in casu historische context en militair-historische waarde:
Kleine Britse begraafplaats, waarvan de aanleg startte na de verovering van het Polygoonbos door de 5de Australische Divisie tijdens de Derde Slag bij Ieper. Er zou doorheen de ganse oorlog fel gevochten worden omwille van dit bos, dat meermaals van bezetter wisselde. Polygon Wood Cemetery werd aangelegd naast een Duitse militaire begraafplaats, die in 1955 naar de Duitse verzamelbegraafplaatsen van Menen en Langemark werd overgebracht. Op de overgebleven Britse begraafplaats liggen er nu 107 doden begraven.

Lange Dreve (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, tijdens de oorlog aangelegd bij een Duitse begraafplaats in het Polygoonbos. De begraafplaats, ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg, vormt een historisch en architecturaal geheel met Buttes New British Cemetery. Het betreft een kleine, zeshoekige ommuurde begraafplaats, in twee niveaus aangelegd, met een 'Cross of Sacifice' op het graspad. De graven zijn onregelmatig aangelegd. Het geheel wordt getooid met bloemperken en opgaande bomen.