Standbeeld voor het 7de Linieregiment

Oorlogsmonumenten

Het gedenkteken voor het Belgische 7de Linieregiment te Nieuwpoort, is beschermd als monument.

Waarden

Het standbeeld voor het 7de Linieregiment is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Gedenkteken opgericht voor het 7de Linieregiment, op de linkeroever van de IJzer, ter hoogte van de Uniebrug, ter herinnering aan de zware gevechten die deze eenheid in deze omgeving leverde tijdens de Slag aan de IJzer en de gevechten bij Lombardsijde (oktober-november 1914).

artistieke waarde en artistieke, in casu artistieke-landschappelijke waarde:
Massief, indrukwekkend beeldhouwwerk van een soldaat, die in militaire houding over de IJzervlakte tuurt, met de handen gevouwen over het geweer. Het gedenkteken is het werk van de Antwerpse beeldhouwer Edward Vereycken. De opbouw met trappen en sokkels en de landschappelijke inplanting van het gedenkteken op een aangelegde heuvel op de linkeroever van de IJzer verhogen ongetwijfeld het ontzag dat het gedenkteken uitstraalt.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Gedenkteken naar ontwerp van beeldhouwer Edward Vereycken, onthuld in 1932. Het gedenkteken wil herinneren aan de deelname van het Belgische 7de Linieregiment aan de Slag aan de IJzer, in de periode 17-23 oktober 1914 en aan de gevechten bij Lombardsijde op 4 november 1914.