Parochiekerk Sint-Michiel

Besluiten

Parochiekerken Sint-Bavo en Machutus, Sint-Bartholomeus en Sint-Michiel en de dorpskommen van Zuienkerke, Meetkerke, Houtave en Nieuwmunster

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Michiel is beschermd als monument. In hetzelfde beschermingsbesluit worden ook de Sint-Bartholomeuskerk en de parochiekerk Sint-Bavo en Machutus beschermd als monument.

De Sint-Michielskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als streekeigen voorbeelden van dorpskerken teruggaand tot de 13de-eeuwse kruiskerken die nadien evolueerden tot hallenkerken (het kerkbouwschema van de kuststreek) met nieuwe integratie van de oorspronkelijke kruisingstoren als westtoren.

Nieuwe Steenweg (Zuienkerke)
De toekenning van het parochiaal statuut aan Zuienkerke dateert vermoedelijk uit de 10de eeuw. De huidige kerk onderging een algemene restauratie in 2000 en is omringd door een ommuurd kerkhof. Het verankerde bakstenen gebouw met leien bedaking heeft een driebeukig schip en westtoren. Het noordelijk zijkoor is 13de-eeuws, de westtoren laatromaans, de benedenkerk 13de-eeuws en er zijn sporen van 15de-eeuwse spitsboogvensters. Interieur met houten tongewelven en marmeren vloertegels. Mobilair voornamelijk in barok- en rococostijl.