Klooster van de grauwzusters: herberg Den Gouden Leeuw, kapel en vleugel Nonnenstraat

Klooster van de grauwe zusters

Beschrijving

Het klooster van de grauwzusters te Roeselare is beschermd als monument. De bescherming omvat een deel van de kloostergebouwen aan de Grote Markt en aan de Nonnenstraat, met onder andere de voormalige herberg 'Den Gouden Leeuw', het 19de-eeuwse volume op de hoek van de Grote Markt en de Nonnenstraat, en de kapel.
Op 9 februari 1951 werd de voorgevel van het klooster reeds als monument beschermd.

Waarden

Klooster van de grauwe zusters is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als goed bewaard voorbeeld van een klooster van de grauwzusters uit de periode van de 17de tot de 20ste eeuw.

Orgel kapel grauwzusters

Nonnenstraat 1 (Roeselare)
In 1933 werd een nieuw orgel gebouwd door Jules Anneessens; het oude werd in 1934 in de Sint-Janskerk in Oostende geplaatst.

Klooster van de grauwzusters

Huidig gebouwencomplex uit de 16de, 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw. Vleugel aan Grote Markt: voormalige herberg Den Gouden Leeuw, nu geïntegreerd in het klooster. Links aan marktzijde: na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwde vleugel van 1953, in historiserende stijl die aansluit bij de laatgotische trapgevel. Volume zijde Nonnenstraat: klooster met leef- en woonruimte en kapel grosso modo daterend uit de 19de eeuw. Heilige Laurentiuskapel met oude kern van drie traveeën van 1700, in 1857 verbouwd en uitgebreid door architect J.B. de Bethune.