Onze-Lieve-Vrouwkapel

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

De Onze-Lieve-Vrouwkapel te Oudekapelle, is beschermd als monument.

Waarden

Onze-Lieve-Vrouwkapel uit abristenen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context:
Als zijnde een kapel die opgetrokken is met zogenaamde abristenen, zijnde brokstukken van vernielde betonnen verdedigingswerken, die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog waren opgericht. De omgeving van het kapelletje maakte deel uit van de Belgische eerste linie, waardoor er in de omgeving heel wat verdedigingsstructuren waren opgetrokken. Betonnen militaire oorlogsinfrastructuur uit de frontlinie is met andere woorden ter plekke gerecycleerd tot een eenvoudig Mariakapelletje.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een kapel die na de Eerste Wereldoorlog opgericht en toegewijd werd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Na beide wereldoorlogen nam de Mariacultus een hoge vlucht. Gedenktekens werden veelvuldig aan Maria toegewijd en overal verschenen er kapelletjes ter ere van Maria.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een kapelletje, ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, opgetrokken uit abristenen. In navolging van de 19de-eeuwse traditie van Lourdesgrotten werden er na de oorlog grotjes opgetrokken met brokstukken van vernielde betonnen verdedigingsconstructies. Heel apart is het feit dat deze zogenaamde abristenen in Oudekapelle werden aangewend voor de bouw van een kapelletje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Oudekapellestraat 22 (Diksmuide)
Kapelletje aan de erftoegang van een achteringelegen hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. De kleine kapel met apsis werd na de Eerste Wereldoorlog gebouwd met recyclage van oorlogsmateriaal, meer bepaald zogenaamde abrisstenen.