Kasteel Bloemenoord

Kasteel Bloemenoord

Het kasteel Bloemenoord, gelegen langs de Rijselstraat te Sint-Michiels, is beschermd als monument.

Kasteel Bloemenoord is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een uitermate fraai afgewerkt voormalig kasteeltje, gebouwd in de jaren 1905-1908, dat zowel qua ontwerp als qua bewaarde interieuraankleding getuigt van echt vakmanschap. Het is een gebouw in een typische, beaux-arts architectuur, getypeerd door de bepleisterde en beschilderde lijstgevels geritmeerd door pilasters, imitatievoegen, muuropeningen in geprofileerde omlijstingen en fraai uitgewerkte torenuitbouw, dakkapellen en markies. Vooral op de begane grond zijn rijkelijke interieurelementen (zoals onder meer schouwen en lambriseringen) bewaard.
Als zijnde een kasteel ontworpen door de Gentse architect L. Morial die beschouwd wordt als een kwaliteitsvol ontwerper van beaux-arts architectuur voor de rijke burgerij en adel.
Het is een gebouw in een typische beaux-arts architectuur, geïnspireerd op de Franse stijlen, dat ook binnenin nog zijn opmerkelijke interieurversiering bewaart.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een beeldbepalend gebouw met imposante bepleisterde lijstgevels en torenuitbouw gelegen in het dorpscentrum van Sint-Michiels met een gaaf bewaard interieur die nog de vroegere levensstijl van een eeuw geleden illustreert. Door zijn verzorgde binnenafwerking is het een interessante getuige van de status van de bewoners, in casu de Gentse industriëlen van Wint.

Kasteel Bloemenoord met park

Rijselstraat 98 (Brugge)
Het kasteel Bloemenoord dateert van het begin van de 20ste eeuw en was in oorsprong verfraaid met een lusttuin en een uitgestrekt kasteelpark, waarvan nog een deel is overgebleven. Eclectisch landhuis, waarvan het uitzicht bepaald wordt door werken omstreeks 1905-1908 naar ontwerp van de Gentse architect L. Morial. Park met centrale vijver, glooiende hellingen en gevarieerd bomenbestand.