Beschermd monument

Belgische militaire begraafplaats Adinkerke

Beschermd monument van tot heden

ID
11351
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11351

Besluiten

Belgische militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 28-07-2008  ID: 4537

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Belgische militaire begraafplaats van Adinkerke. De Adinkerke Churchyard Extension behoort eveneens tot de afbakening.



Waarden

De Belgische militaire begraafplaats van Adinkerke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische, in casu militair-historische waarde en historische context:
Begraafplaats vermoedelijk vanaf september 1914 aangelegd en na de oorlog aangevuld. Veel doden zijn afkomstig uit het militair veldhospitaal in het domein Cabour of het grote hospitaal van het Rode Kruis in hotel L'Océan. Oorspronkelijke begraafplaats van heel wat eminente persoonlijkheden. Er liggen eveneens 67 Britten uit 1917 begraven, toen de sector Nieuwpoort Brits was. Toen het toegangswegje naar de begraafplaats in 1925 met brokstukken van 140 vernielde heldenhuldezerkjes werd verhard, lokte dit fel protest uit in Vlaamsgezinde kringen.

artistieke waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische en artistieke waarde:
Merkwaardige voormuur uit natuurstenen blokken, met gebogen muur in de vorm van een arcade. Herkenbare elementen zijn het pad uit rode steenslag, de rug-aan-rug opstelling van de graven in een grasveld met rozenstruiken, de centrale plek van de vlaggenmast achteraan, ...

sociaal-culturele waarde

Innoverende wijze van begraven in oorlogstijd.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Belgische militaire begraafplaats Adinkerke met Brits ereperk

Heldenweg (De Panne)
Belgische militaire begraafplaats, aangelegd vanaf eind september 1914, als uitbreiding van het bestaande kerkhof van Adinkerke. De begraafplaats omvat ook een Brits militair ereperk. De gebogen voormuur is uitgewerkt in de vorm van een arcade met gekoppelde rondboogopeningen op hardstenen deelzuiltjes, met centraal een hogere toegangspoort onder puntgevel met tweeledig smeedijzeren hekken. De graven zijn doorgaans in dubbele rijen aangelegd.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.