Herenhuis

Geografisch pakket Watervliet

Het herenhuis is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van het 19de-eeuwse herenhuis als volgt: "Als pronkerige burgerwoning opgericht in een boerendorp halfweg de 19de eeuw, met neoclassicistische inslag, onder meer het fronton, de kroonlijst, de schouwmantels en lambriseringen."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000782, Dorpskom Sint-Laureins (Watervliet) (H. van den Bossche, 1986).

Waarden

Het 19de-eeuwse herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Herenhuis

Molenstraat 13 (Sint-Laureins)
Twee bouwlagen hoog herenhuis uit 1869 in neoclassiciserende stijl, met kelderverdieping en voorgevel van vijf traveeën onder zadeldak, in ruime, gedeeltelijk omgrachte tuin met vijver en van de straat afgesloten door ijzeren hekwerk en uitgewerkte inrij- en voetgangershekken tussen arduinen pijlers met pijnappelbekroning.