waarneming

Kerkstraat-Haenebrouckstraat

archeologisch element
ID
980973
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980973

Beschrijving

Naar aanleiding van een nieuwe verkaveling met ondergrondse parkeergelegenheid werd er eerst een proefputtenonderzoek uitgevoerd. Hierbij werden verschillende ophogingspakketten, kuilen, muurwerk en greppels aangetroffen.

Daarop volgde een archeologische opgraving. De oudste sporen op het terrein waren te situeren op het onderste archeologische niveau, vlak 3. Het
ging hier om enkele greppels, kuilen, paalkuilen en een waterput.

Na een ophoging van het terrein, vermoedelijk na de 14de eeuw, werden verschillende bakstenen structuren aangelegd.
In de eeuwen daarop volgend werd het gebied stilaan volgebouwd. Vooral in de 20ste eeuw kende was er een sterk impact op de bodem (onder andere door de aanleg van een kelder), waardoor van de laatmiddeleeuwse bakstenen bewoning maar weinig bewaard bleef (behalve voorgenoemde resten). De oudere sporen (greppels, kuilen) en diepere structuren (waterput) waren diep genoeg gelegen dat ze niet geraakt werden en dus wel goed bewaard bleven.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

14de en 15de-eeuwse muurresten

Datering: 15de eeuw, 17de eeuw, tweede helft 14de eeuw
Typologie: afvalkuilen, muurresten, vaatwerk, vloeren, woonhuizen
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), keramisch bouwmateriaal
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Er werden voornamelijk resten van afvalstructuren aangetroffen, maar ook een muur- en vloerfragment van een woning werden aangesneden. Deze structuren leken voornamelijk in de late middeleeuwen te dateren, meer bepaald tussen de 14de-15de en 17de eeuw. De aanwezigheid van dergelijke structuren moet niet verbazen: op de Deventerkaart, gedateerd in de 16de eeuw, lijkt vooral de zone langsheen de Kerkstraat volbouwd te zijn met bakstenen gebouwen. 

Ophogingspakketten

Datering: late middeleeuwen
Typologie: ophogingslagen
Materiaal: glas
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Binnen het plangebied werden verschillende ophogingspakketten aangetroffen. Een exacte datering van de verschillende pakketten is nog niet mogelijk, maar de onderste stamt vermoedelijk uit de late middeleeuwen. In de ophogingspakketten werden twee kuilen aangetroffen. Eén van deze kuilen vertoonde verschillende zandige lagen en een houtskoollens, de andere kuil vertoonde puin- en houtskoolspikkels in de vulling en kon op basis van het aangetroffen aardewerk in de 13e eeuw gedateerd worden.

Recente muurresten

Datering: nieuwste tijd
Typologie: kelders, muurresten, vaatwerk
Materiaal: faience, glas, steengoed
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Binnen de werkputten werden vijf restanten van muurwerk aangetroffen. De meeste hiervan zijn te dateren in de 18e-19e eeuw, met bakstenen van 22x10,5x5 cm. Eén van deze kon geïnterpreteerd worden als een beerbak die vermoedelijk recent gevuld werd aangezien er plastic werd aangetroffen in de vulling.
De laatste muur bestond uit bakstenen met een grootte van 28x13x7 cm. het ging om losse bakstenen zonder mortel en werd geïnterpreteerd als de fundering van vakwerkbouw.

Sporen 12de eeuw-midden 14de eeuw

Datering: 12de eeuw, 13de eeuw, eerste helft 14de eeuw
Typologie: greppels, kleding en -accessoires, kuilen, paalkuilen, perceelsgreppels, vaatwerk, waterputten
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), Doornikse kalksteen, geglazuurd aardewerk, grijs aardewerk, hout, leer, Maaslands aardwerk, plantaardig materiaal, rood aardewerk
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Onder de ophogingspakketten werden nog enkele sporen aangetroffen.
In totaal konden een vijftal greppels herkend worden. De vullingen van deze greppels konden niet allemaal strak gedateerd worden, toch leken de meeste in de periode 12de-13de eeuw gedicht te zijn. Eén exemplaar was, met zijn loop die erg gelijk liep aan de Haenebrouckstraat, wel opmerkelijk. Deze gracht werd overigens verschillende keren hergraven. De laatste vulling leek te dateren in de 13de eeuw. Het is erg moeilijk om een specifieke functie toe te schrijven aan de verschillende greppels. Het kan gaan om enkele perceelsgreppels. Voor het erg brede exemplaar langsheen de Haenebrouckstraat kan ook een verdedigende functie vermoed worden. Tussen de verschillende greppels werden dus ook een aantal kuilen aangetroffen. Er bleken ook enkelen te zijn ingegraven in de grachtvullingen. Deze kuilen leken voornamelijk in de 13de-14de eeuw te dateren. Enkelen dateren mogelijk iets vroeger. In het westen van het onderzoeksgebied oversneed een waterput een van de greppels. Deze waterput werd opgebouwd met hergebruikte eiken planken afkomstig van wagenschot uit Oost-Pommeren. De planken behoorden tot eiken die in 1342-1344 en in 1342-1344 werden geveld. 


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Gistel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerkstraat-Haenebrouckstraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980973 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.