waarneming

Laarstraat

archeologisch element
ID
980460
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980460

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7570
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van een geplande verkaveling werd het projectgebied aan een archeologisch vooronderzoek onderworpen. Om de aanwezigheid van een steentijdsite al dan niet te kunnen uitsluiten werd in een eerste fase een landschappelijk booronderzoek uitgevoerd. Het potentieel op de aanwezigheid van een steentijdsite leek minimaal zodat meteen overgegaan werd tot een proefsleuvenonderzoek. In de 4 sleuven en de 2 kijkvensters werden verspreid over het terrein 22 sporen geregistreerd, waarvan 12 paalsporen, vijf kuilen, twee greppels, een verstoring en een natuurlijk spoor. Verschillende van de vastgestelde paalsporen lijken deel uit te maken van gebouwstructuren. Eén van deze structuren betreft een spieker. Het aardewerk dat is aangetroffen en geïnterpreteerd werd als Eifelwaar (2de tot 3de eeuw na Chr.), doet een datering van de sporen vermoeden in de Romeinse tijd. Twee sporen, een kuil en een verstoring, zijn eerder te plaatsen in de nieuwe of nieuwste tijd. Een vlakdekkende opgraving was aangewezen.

De archeologische opgraving heeft nieuwe inzichten opgeleverd en kan de resultaten van het vooronderzoek verder bijstellen. Bij de uitgevoerde opgraving werden bewoningssporen vastgesteld uit de midden- of de late ijzertijd, de midden-Romeinse tijd, sporen uit de nieuwe en/of nieuwste tijd
en recente verstoringen.

De bewoningssporen uit de midden- of late ijzertijd bevinden zich in het noordoosten van het onderzoeksgebied. De resten uit de midden-Romeinse tijd komen verspreid voor binnen het onderzoeksgebied. Van de bewoningssite uit de midden- of de late ijzertijd is enkel een bijgebouw aanwezig binnen het onderzoeksgebied. Het aangetroffen erf uit de midden-Romeinse tijd omvat een woonstalgebouw, drie spiekers en een greppel die het erf afbakent, naast enkele kuilen. Het erf strekt zich verder uit buiten het onderzoeksgebied.

In zowel de midden- of late ijzertijd als de midden-Romeinse tijd stond bedekte gerst op het menu. In de metaaltijden werd daar broodtarwe en
mogelijk eenkoorn aan toegevoegd, wat in de Romeinse tijd plaats moest maken voor spelttarwe. In de Romeinse tijd is daarnaast ook lijnzaad aanwezig. In beide perioden is ook haver aanwezig, waarvan onduidelijk is of het de wilde of gecultiveerde variant betreft.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Ijzertijd sporen

Datering: late ijzertijd (oosten), middenijzertijd
Typologie: gebouwplattegronden, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, houtskool, plantaardig materiaal
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Het eerste houtskoolstaal uit het bijgebouw, leverde een datering (2σ interval) op tussen 367 en 155 cal BC (Poz- 133086: 2185 ± 30 BP). Het andere houtskoolstaal afkomstig uit een
ander paalspoor van dezelfde gebouwstructuur leidde tot een datering (2σ interval) tussen 371 en 176 cal BC (Poz- 133087: 2205 ± 30 BP). De gebouwstructuur hoort dus thuis in de midden- of late ijzertijd. De dateringen vallen binnen een periode dat de calibratiecurve een duidelijke ‘kronkel’ of ‘wiggle’ vertoont tussen 400 en 200 v. Chr.
In de archeobotanische stalen uit het bijgebouw zijn meerdere verkoolde graansoorten aangetroffen. Het gaat voornamelijk om bedekte gerst (Hordeum vulgare var. vulgare), maar ook zijn haver (Avena spec.), mogelijk eenkoorn (Triticum cf. monococcum) en brood-/durumtarwe (Triticum aestivum/durum) aangetoond. Van de graankorrels van haver was niet vast te stellen of het om de wilde of gedomesticeerde variant gaat, omdat hiervoor specifieke kafresten noodzakelijk zijn.

Postmiddeleeuwse sporen

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: greppels, kuilen, paalsporen, vaatwerk, zandwinning
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Binnen het onderzoeksgebied komen enkele paalsporen en kuilen voor die een zeer duidelijke aflijning hebben en een niet-uitgeloogde vulling. De vulling wijkt af ten opzichte van de eerder beschreven paalsporen. Deze sporen kunnen dateren vanaf de nieuwe tijd.

Romeinse sporen

Datering: Midden-Romeinse tijd
Typologie: bevestigingselementen, bouwmaterialen, gebouwplattegronden, greppels, kuilen, paalsporen, spijkers, vaatwerk, woonstalhuizen (archeologisch erfgoed)
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), houtskool, ijzer, plantaardig materiaal, zandsteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
In de archeobotanische stalen uit de Romeinse spieker en het hoofdgebouw zijn meerdere cultuurgewassen aanwezig. Het gaat hier om bedekte gerst, haver, spelttarwe (Triticum spelta) en lijnzaad (Linum usitatissimum).


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laarstraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980460 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.