waarneming

Beertegemstraat 13

archeologisch element
ID
980312
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980312

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 8664
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Het proefsleuvenonderzoek wees op de mogelijke aanwezigheid van een Romeinse nederzettingssite met grafveld.

Het doel van de opgraving was om meer inzicht te verkrijgen in de aard van de bewoning en activiteiten in het plangebied. De hoge archeologische verwachting uit het vooronderzoek kon bij de opgraving bevestigd worden. Er werd een meerperiodensite aangetroffen, met sporen uit de Romeinse periode, de vroege middeleeuwen en volle middeleeuwen.

Een eerste occupatiefase dateert in de midden-Romeinse periode. Het gaat hierbij om één enkel crematiegraf. De bewaringstoestand van het graf was slecht tot zeer slecht, waarbij enkel de onderste vijf centimeter van de houtskoolrijke laag was bewaard. Het aangetroffen aardewerk was bovendien secondair verbrand en zeer sterk gefragmenteerd en kon hoogstens ruwweg in de Romeinse periode gedateerd worden. Dankzij twee 14C-dateringen kon de datering verfijnd worden van de 1ste tot de 3 de eeuw n. Chr. 

In een tweede fase is er activiteit uit de vroegmiddeleeuwse periode waar te nemen. Het betreft enkele paalspoortjes met aardewerk uit de Merovingische en Karolingische tijd. Van een aantal andere handgevormde grijze aardewerkfragmenten kan gesteld worden dat ook zij mogelijk in de Karolingische periode kunnen behoren, maar deze worden vooralsnog wegens het ontbreken van diagnostische stukken tot de volmiddeleeuwse periode gerekend. De betreffende paalsporen konden bij het huidige onderzoek niet aan een of andere structuur worden gelinkt. De sporen maken vermoedelijk geen deel uit van een vroegmiddeleeuwse nederzetting binnen het plangebied, maar duiden wel op de aanwezigheid ervan in de nabije omgeving.

De meerderheid van de sporen hoort thuis in de occupatiefase van de volle middeleeuwen. Voor deze periode werd een landelijke nederzetting aangetroffen. De bewoning bestaat uit drie hoofdgebouwen, een zevental mogelijke bijgebouwen onder de vorm van hutkommen, enkele greppels en een drenkpoel. Alle hoofdgebouwen zijn van het drieschepige, zogenaamde “hallentype” met palenkoppels aan beide rechte zijden van het gebouw. Op basis van het aardewerk zijn ze fijner te dateren in de 10de tot 11ste eeuw n. Chr.  Ook in drie van de hutkommen werd aardewerk aangetroffen dat in de volle middeleeuwen dateert. Aangezien de vulling van na de gebruiksfase dateert levert dit een terminus ante quem op. In de overige drie hutkommen werd geen materiaal aangetroffen, maar op basis van hun vormelijke overeenkomsten, werden ook deze in dezelfde periode gesitueerd.

Er zijn geen aanwijzingen gevonden over de eventuele functie of gebruik ervan. Het valt niet uit te sluiten dat de hutkommen tot een ambachtelijke site uit de vroege middeleeuwen dateren. Enige erfindelingen zijn moeilijk te achterhalen door de eerder beperkte oppervlakte van de opgraving. Vermoedelijk behoren de hoofdgebouwen wel elk tot een verschillende bewoningsfase, omdat volmiddeleeuwse boerderijen doorgaans uit één hoofdgebouw bestonden, centraal ingepland op het erf, omgeven door bijgebouwen. Naast gebouwsporen is er ook een mogelijk drenkpoel uit deze occupatiefase aangetroffen. De drenkpoel kan zowel als drinkplaats voor het vee als watervoorziening voor eventuele artisanale activiteiten gebruikt zijn geweest.

Met deze opgraving werd niet de volledige nederzettingssite aangesneden. Deze lijkt zich verder uit te breiden buiten het plangebied. De resultaten van het onderzoek sluiten goed aan bij de reeds bestaande kennis over de verschillende perioden in de regio. Vooral voor de volmiddeleeuwse periode is er een belangrijke kenniswinst geboekt.


Auteurs: Schynkel, Evelyn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Nederzetting volle middeleeuwen

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: drenkpoelen, gebouwplattegronden, greppels, hoeven, hutkommen, kuilen, paalkuilen, paalsporen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), houtskool, metaal, natuursteen, vuursteen
Gebeurtenis:

Paalsporen vroege middeleeuwen

Datering: Karolingische periode, Merovingische periode
Typologie: paalkuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Romeins crematiegraf

Datering: Midden-Romeinse tijd
Typologie: crematiegraven
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), houtskool
Gebeurtenis:

Sporen Romeinse periode

Datering: Romeinse tijd
Typologie: brandrestengraven, grachten (infrastructuur), greppels, kuilen, paalkuilen
Gebeurtenis:

Sporen nieuwe tijd

Typologie: kuilen, paalkuilen
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beertegemstraat 13 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980312 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.