waarneming

Nijverheidslaan 1542

archeologisch element
ID
980285
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980285

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 6645
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Het proefsleuvenonderzoek leverde de vondsten van een PSP plaat en een stalen kolom op. Voorts werden er 54 sporen gedetecteerd. Quasi allen hadden een donker grijsbruine tot donker zwartbruine vulling. Ze deden recent aan omwille van de losse vulling, de scherpe en zeer rechte aflijning en de inclusies met sintels, plastic, 20ste-eeuws afval en dakpanmateriaal, steenslag, enz. De meeste sporen zijn greppels. Eén van deze lineaire sporen, S904, maakte een rechte hoek. Tien sporen waren kuilen. Kuil S 401 was een grote afvalkuil uit de tweede helft van de 20stee eeuw. In sleuven 1 - 4 werden karrensporen geregistreerd.

Door de sleuvenplannen te vergelijken met luchtfoto's konden verschillende sporen met zekerheid aan vliegveld Y32 gelinkt worden. Het betreft S904 die een schuilloopgraaf was nabij een vliegtuighangar, S 905-906 die grachten zijn die in relatie staan met een vliegtuighangar en S 1203 - 1204 die deel uitmaken van de taxibaan rondom het vliegveld.

De veldkartering met metaaldetectie leverde 14 vondsten op die zich in 2 clusters van elk ca. 50 x 25 m bevonden. Het betreft 5 stuks van een gietijzeren plaat, 3 handvaten of bevestigingselementen, 1 fragment van een PSP plaat, een kogel, een cilinder, een moer, een geplooide cirkel en een haakje. Het fragment van de PSP plaat was slecht bewaard en viel uiteen. De kogel was een .567 kaliber geweerkogel met een diameter van 11 of 12 mm. De rand van de kogelhuls was beschadigd waardoor de producent niet te achterhalen was.


Auteurs: Arts, Annick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

20ste eeuwse Kuil

Datering: tweede helft 20ste eeuw
Typologie: kuilen
Gebeurtenis:

WO II Sporen

Datering: WO II
Typologie: greppels, karrensporen, loopgraven, vliegtuigloodsen, vliegvelden
Materiaal: kunststof, metaal
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog
Gebeurtenis:

WO II metaalvondsten

Datering: WO II
Typologie: bevestigingselementen, vliegtuigonderdelen, wapens en munitie
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nijverheidslaan 1542 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980285 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.