waarneming

Crash site Spitfire

archeologisch element
ID
980148
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980148

Beschrijving

Op woensdag 19 april 1944 werden in het kader van het Transportation Plan de spoorwegbruggen in Mechelen gebombardeerd. Bij deze missie werden Amerikaanse bommenwerpers en Britse jachtvliegtuigen ingezet. Bij het missieverslag werd vermeld dat één van de begeleidende Britse Spitfires om een nog ongekende reden neerstortte in de ruime regio van Lier. De Spitfires werden onderschept door Duitse Focke-Wulf FW 190-jagers. De piloot kon het vliegtuig tijdig verlaten, maar de Duitsers vuurden de parachute aan flarden, waardoor hij ter plaatse stierf.

De opgraving aan de Dompel in Herentals leverde twee sporen op, meer bepaald een recente kuil en de inslagkrater van deze Britse Spitfire uit de Tweede Wereldoorlog. De vorm van de inslagkrater toonde sporen van een eerdere berging uit 2007, maar desondanks kon wel de gedeeltelijke aflijning van de linkervleugel en het centrale lichaam van het vliegtuig herkend worden. De zone van de rechtervleugel bevond zich op de scheiding van het perceel waar een diep ingesneden beek loopt. Bovendien zou de rechtervleugel voor de crash afgebroken zijn en elders op een schuur terechtgekomen zijn. De vorm van de inslagkrater in combinatie met de locatie van de aangetroffen brokstukken maakte het mogelijk om enigszins duidelijkheid te brengen in de manier waarop het vliegtuig de grond werd ingeboord. Het vondstmateriaal liet daarnaast een positieve identificatie toe van het vliegtuig en verschafte de zekerheid dat het vliegtuig toebehoorde aan piloot Arnost Mrvty.

Tijdens het verdiepen werd ter hoogte van de linkervleugel het 20mm boordkanon teruggevonden. Een coupe op het kanon toonde een verticale insnijding in de bodem, waardoor gesteld kan worden dat het vliegtuig in een loodrechte hoek neergestort is. De inslag moet bovendien tegen een hoge snelheid gebeurd zijn, aangezien de motor in honderden kleine fragmenten is uiteengespat.

Bij het uithalen kon duidelijk vastgesteld worden dat het motorblok, van het type Merlin, volledig uiteen is gespat bij impact. Met uitzondering van de handstarter zijn het voornamelijk kleine fragmenten (maximaal ca. 10 cm groot) van het motorblok, de carter en de cilinderkop die teruggevonden werden.


Auteurs: Bracke, Maarten
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Acke & Bracke bvba

Spitfire (WO II)

Datering: WO II
Typologie: archeologische objecten, crash sites, vliegtuigonderdelen
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Crash site Spitfire [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980148 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.