waarneming

Koolstraat 25

archeologisch element
ID
979973
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/979973

Beschrijving

Tijdens het vooronderzoek toonden de landschappelijke boringen een goed bewaarde bodem aan zonder zichtbare verstoringen. De kans op in situ steentijdartefacten sites bleek echter zeer klein (A-C profiel), maar gezien de gunstige bewaring konden nog archeologische grondsporen bewaard zijn. Bij het proefsleuvenonderzoek bleek duidelijk dat sporen over het volledige plangebied aanwezig waren waaronder waterhoudende structuren (grachten/greppels), maar ook paalkuilen en kuilen die wezen op bewoning. Het ingezamelde vondstmateriaal leek een datering in de middeleeuwse periode voorop te stellen. Daarnaast werd een crematiegraf uit de metaaltijden aangetroffen en onderzocht en werd handgevormd aardewerk teruggevonden in de uiterste noordelijke hoek. Het vooronderzoek wees bijgevolg op de aanwezigheid van een meerperiodensite waarbij zowel bewoning als funeraire sporen aanwezig waren. Een houtskoolrijk spoor met in situ verbranding wijst bovendien in de richting van artisanale activiteiten.

Tijdens het vervolgonderzoek werd deze interpretatie van een meerperiodensite bevestigd. De oudste aangetroffen sporen betreffen een grafveld uit de late bronstijd (31 crematiegraven). Het gaat hierbij hoofdzakelijk om urnengraven, maar er werd ook één beenderpakgraf vastgesteld. In zeven urnengraven zijn bijpotjes aangetroffen. Enkele sporen zijn als grafmonumenten te interpreteren. Op enkele crematieresten (3 graven) werden 14C-analyses uitgevoerd. Twintig crematiegraven werden geselecteerd en onderworpen aan een eerste fysisch antropologisch basisonderzoek om de mogelijkheden voor eventueel vervolgonderzoek te evalueren.

Uit de Romeinse tijd werden drie gebouwstructuren herkend. Het gaat om twee hoofdgebouwen en een spieker. Daarnaast werd ook een waterkuil aangesneden die vermoedelijk ook in de Romeinse periode te dateren is.

Uit de volle middeleeuwen werd een waterput met vierkante houten bekisting aangetroffen. Dendrochronologische analyse leerde dat het hout van de bekisting in het eerste kwart van de 12de eeuw gekapt is. In dit spoor werd ceramiek, metaalslakken en een maalsteenfragment aangetroffen. Enkele kuilen bevatten materiaal (ceramiek, ijzeren nagel en maalsteenfragmenten) dat slechts een algemene datering in de volle tot late middeleeuwen toelaat.

Enkele sporen hebben vermoedelijk een laatmiddeleeuwse datering, maar het is niet uit te sluiten dat deze ook in de nieuwe tijd te dateren zijn. Enkele van deze kuilen zijn wellicht waterkuilen. Daarnaast werden ook twee sporen aangesneden die als drenkpoel geïnterpreteerd werden. In één ervan werd het skelet van een paard aangetroffen. Naast kuilen zijn enkele greppels aangesneden die min of meer de oriëntatie van de huidige perceelsgrenzen volgen. Ook voor deze greppels is het niet uit te sluiten dat ze in de nieuwe of nieuwste tijd te dateren zijn.


Auteurs: Moens, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Acke & Bracke bvba

Grafveld uit de late bronstijd

Datering: bronstijd, late bronstijd, metaaltijden
Typologie: beenderpakgraven, begraafplaatsen, crematiegraven, kringgreppels, urnengraven
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), vuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Crematiegraf en verspreid handgevormd aardewerk.

Romeinse nederzetting

Datering: Romeinse tijd
Typologie: archeologische sporen en uitgravingen, bijgebouwen, gebouwplattegronden, nederzettingen, paalsporen, waterkuilen
Materiaal: aardewerk, keramisch bouwmateriaal
Gebeurtenis:

Sporen uit de nieuwe en nieuwste tijd

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: archeologische sporen en uitgravingen, greppels, perceelsgreppels
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Sporen uit de volle tot late middeleeuwen

Datering: late middeleeuwen, volle middeleeuwen
Typologie: archeologische sporen en uitgravingen, drenkpoelen, greppels, krengbegravingen, paalsporen
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk)
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Sporen over het volledige plangebied waaronder waterhoudende structuren (grachten/greppels), maar ook paalkuilen en kuilen die wijzen op bewoning. Het ingezamelde vondstmateriaal lijkt een datering in de middeleeuwse periode voorop te stellen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koolstraat 25 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/979973 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.