waarneming

Zomergem Dreef

archeologisch element
ID
979967
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/979967

Beschrijving

De opvallendste structuur was een grafcirkel. Deze kon jammer genoeg niet gedateerd worden, maar aangezien ze oversneden werd door een Romeinse kuil weten we wel dat de grafcirkel in die periode niet meer aanwezig was.

Verder werden er verschillende bijgebouwen aangetroffen. Door het ontbreken van dateerbaar materiaal binnen de structuren kon slechts één bijgebouw gedateerd worden door middel van een 14C-datering. Hieruit beek dat de structuur met een zekerheid van 57,6% tijdens de Vroeg-Romeinse periode te dateren was. Het was echter niet mogelijk om een hoofdgebouw aan deze structuur te linken of om een nederzettingserf af te bakenen. Het was ook niet mogelijk om te bepalen of de andere bijgebouwen in dezelfde periode te dateren waren of dat deze uit verschillende periodes stammen.


Bron: De Ketelaere S. 2019: Eindverslag Opgraving Zomergem, Dreef, BAAC Vlaanderen Eindverslag 1106. Gent: BAAC Vlaanderen bvba.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Metaaltijden grafcirkel

Datering: metaaltijden
Typologie: grafheuvels, kringgreppels
Gebeurtenis:

Middeleeuwen

Datering: middeleeuwen
Typologie: archeologische objecten, archeologische sporen en uitgravingen, karrensporen, paalsporen
Gebeurtenis:

Vroeg-Romeinse rurale gebouwen

Datering: Vroeg-Romeinse tijd
Typologie: hoeven, kuilen
Gebeurtenis:

prehistorische artefacten

Materiaal: vuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Tijdens het veldwerk zijn vier vuursteenartefacten ingezameld: Een brokstuk, vermoedelijk een natuurlijk fragment (37x31x11mm); Een kern met centripetale negatieven en meerdere slagvlakken (34x27x24mm) in een fijnkorrelige donkergrijze vuursteen. De productie lijkt te zijn gericht op afslagen of microklingvormige afslagen. Cortex ontbreekt; Een afslag (vnr. 20) in een matig fijnkorrelige vuursteen (22x24x8mm). Het lijkt hier te gaan om een kernrandafslag, maar het artefact kent zowel dorsaal als ventraal een aantal onregelmatige splijtvlakken waardoor aan het antropogeen karakter kan worden getwijfeld; Het laatste vuursteenartefact (vnr. 23) bezit wel alle kenmerken van een antropogene afslag
(20x29x5mm). Het bezit een brede vlakke hiel en uitgesproken slagbult. Dorsaal is langs de boorden nog een smalle strook cortex aanwezig.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zomergem Dreef [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/979967 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.