waarneming

Boekenberglei

archeologisch element
ID
979921
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/979921

Beschrijving

In het kader van de bouw van een nieuwe school werden bij archeologisch onderzoek de resten van het 16de-eeuwse kasteel 'het Lanteernhof' aan het licht gebracht.

In totaal werden 217 sporen aangetroffen, waaronder paal- en (afval)kuilen, grachten, greppels en muurwerk alsook twee bakstenen torens. De sporen dateerden van de late middeleeuwen tot de 20ste eeuw na de afbraak van het lusthof. De sporen kunnen opgedeeld worden in drie fasen. Een eerste groep bestaande uit een gracht en paalsporen bij een oostelijk gelegen gracht dateren van voor de bouw van het Lanteernhof in 1539 en behoren wellicht tot de laatmiddeleeuwse hoeve met bijbehorende gebouwen die er stonden toen Joris Vezelaer de gronden aankocht. Een tweede groep sporen met als belangrijkste het muurwerk en de gedempte omgrachting, behoren tot de lusthoffase van toen het Lanteernhof een groot omwald en omgracht kasteel was tijdens de 16de-17de eeuw. Uit archiefbronnen blijkt dat het kasteel tussen 1533 en 1535 reeds bestond of in aanbouw was. Een laatste groep zijn recentere kuilen die dateren uit de 18de-19de eeuw toen de glorietijd van het Lanteernhof voorgoed voorbij was en een deel van de gebouwen afgebroken waren en er een hoeve op werd gebouwd. Uit de periode van Wereldoorlog II werd een concentratie Amerikaanse kogels aan het licht gebracht.

Na de opgraving werden de laatste ondergrondse resten van het Lanteernhof definitief afgebroken.


Auteurs: Beldé, Griet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Laatmiddeleeuwse hoeve

Datering: late middeleeuwen
Typologie: grachten (infrastructuur), hoeven, paalsporen
Materiaal: aardewerk, metaal
Gebeurtenis:

Nieuwe Tijd landhuis

Datering: 16de eeuw, 17de eeuw
Typologie: kuilen, landhuizen, munten, muurresten, paalkuilen
Materiaal: aardewerk, hout, natuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De diepgefundeerde muren die de tuinzone aan de noord- en westzijde afbakenden werden aangetroffen. Ze waren opgetrokken in baksteen afgewisseld met natuurstenen speklagen.

Nieuwste Tijd kuilen

Datering: 18de eeuw, 19de eeuw
Typologie: kuilen, kunstenaarsateliers
Materiaal: aardewerk, glas, hout
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Uit een latere fase dateren de grote ronde kuilen in de centrale zone. De meest bijzondere materiële vondst in één van deze kuilen was een concentratie van afgedankte verfpotten in verschillende vormen en maten met resten olieverf erin en op de randen, een houten roerstok en textielfragmenten (schildersdoek).

WO II munitie

Datering: WO II
Typologie: vondstenconcentraties, wapens en munitie
Materiaal: metaal
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Uit de periode Wereldoorlog II werden nog drie concentraties met munitie gevonden. Het ging om honderden kogels van twee kalibers.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boekenberglei [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/979921 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.