waarneming

Kruispunt Heilige-Geeststraat - Tervuursestraat

archeologisch element
ID
979416
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/979416

Beschrijving

Bij rioleringswerken ter hoogte van het kruispunt Tervuursestraat – Heilige-Geeststraat te Leuven werd een waterput aangetroffen. Stadsarcheoloog Lisa Van Ransbeeck kwam ter plaatse en deed een vondstmelding bij het agentschap Onroerend Erfgoed.


Auteurs: Jansen, Isabelle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Laat-middeleeuwse waterput

Datering: vierde kwart 14de eeuw
Typologie: waterputten
Materiaal: aardewerk, natuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Deze waterput was opgebouwd uit natuursteen, daarboven uit baksteen en bovenaan bevond zich een vierkante schacht. De historische gegevens tonen aan dat er zich hier al een waterput bevond in 1384, de Roelantsput. De opbouw in natuursteen doet vermoeden dat het om dezelfde put gaat als in 1384 die regelmatig werd aangepast. De vierkante schacht bovenaan zou aangebracht kunnen zijn om een pomp te plaatsen, maar dit is niet zeker. De waterput en een deel van de aanlegkuil kunnen in situ bewaard blijven. De put wordt terug afgedekt zodat ook de inhoud bewaard blijft.


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Leuven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kruispunt Heilige-Geeststraat - Tervuursestraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/979416 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.