waarneming

Devlemincklaan

archeologisch element
ID
220797
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/220797

Beschrijving

Op het projectgebied is een 20ste -eeuws ‘kasteel’ gelegen, het ‘kasteel van Devleminck’ genaamd. Het gebied is volledig omringt door een monumentale muur.

Ten zuidoosten van het kasteel werd een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Het betreft een cilindervormige schuilkelder die is opgebouwd uit beton en ijzer. De kelder heeft twee toegangen, waarvan één toegang zich bevindt ten noordoosten van de constructie (aan de andere kant van de kasteel-/omheiningsmuur) en één toegang vanuit het zuidwesten. De toegangen zijn voorzien van bastenen trappen. Beide toegangen zijn/waren versperd door dikke stalen deuren die van binnenuit vergrendeld en ontgrendeld konden worden. De schuilkelder is afgedekt met aarde.
Binnen in de kelder werden houten planken teruggevonden waarop aantekeningen staan, zoals: ‘BELGISCHE VRUCHTEN’ en ‘AMERICA 1941’.

Vanaf mei 1940 wordt de stad Halle door de Duitse troepen bezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze bezetting nemen de Duitse troepen hun
intrek op zeven plaatsen in de stad, waaronder het kasteel van Devleminck. De schuilkelder houdt waarschijnlijk verband hiermee. De constructie werd vermoedelijk door de Duitsers aangelegd als toevluchtsoord/schuilkelder of ontsnappingsroute voor de Duitse officieren die zich in het kasteel ophielden. Bij dreiging konden de officieren via de noordoostelijke toegangstrap zich in de schuilkelder verschansen of via deze weg ongezien onder de bovenliggende kasteel-/omheiningsmuur van het kasteeldomein ontkomen.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARCHEBO bvba

Duitse schuilkelder

Datering: WO II
Typologie: schuilkelders
Materiaal: beton, hout, ijzer, staal
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De schuilkelder bestaat uit een cilindervormige koker in gewapend beton met een diameter van 200 cm. De totale lengte van deze koker bedraagt aan de binnen- en buitenzijde respectievelijk 558 en 634 cm. Aan de binnenzijde werd de structuur verstevigd met stalen platen en ringen. Na bevestiging van deze versteviging, werd het geheel voorzien van een gegoten betonnen vloer die ca. 10 cm dik is. Beide uitgangen bestaan uit een stalen kozijn met rubberen band en hierin een massieve stalen deur die van binnenuit vergrendeld kon worden. De hoogte en breedte van de deuropening bedragen respectievelijk 172 en 81 cm. De dikte van zowel het dak als de wanden bedraagt ca. 40 cm. De onderkant is ontegensprekelijk dunner.
Binnen de schuilkelder werden verschillende fragmenten van een houten constructie(s) en planken aangetroffen. Op deze laatste staan aantekeningen zoals: ‘BELGISCHE VRUCHTEN’, ‘AMERICA 1941’, ‘AMERICA 1942’ en ‘(BE?)LGES’. Het opschrift ‘BELGISCHE VRUCHTEN’ laat vermoeden dat de structuur naast schuilkelder ook fungeerde als opslagplaats van levensmiddelen. De planken zijn dan mogelijk afkomstig van (fruit)bakken die in de houten constructie konden geplaatst worden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Devlemincklaan [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/220797 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.