Nieuwstraat

Beschrijving

Nieuwe verbinding tussen de Marktstraat en het station, reeds gepland eind 19de eeuw, aangelegd door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog, definitief afgelijnd in 1924 en van vanaf dan systematisch bebouwd met rijhuizen in een gevarieerde interbellumarchitectuur. Het begin van de straat wordt gedomineerd door neogotische en recente schoolvleugels bij het klooster van de zusters Maricolen. Aan het kruispunt met de Brielstraat werd recent een rotonde aangelegd. Het gedeelte van de Nieuwstraat tot het huidige Stationsplein is de verbreding van een vroegere Landweg.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen