Kaveiestraat

Beschrijving

Vertrekkend van de Kooigemstraat met zuidelijk verloop richting Spiere in Spiere-Helkijn. Tracé al gedeeltelijk herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) vermeld als chemin n° 2, 18 en 17.

Het oude spoorwegtracé doorkruist de straat. Verspreide bebouwing bestaande uit hoeves en kleinschalige landelijke architectuur onder meer nummer 1, dwars op de straat ingeplant. Nummer 9 "Schaapshoeve", 19de-eeuwse hoeve met witgeschilderde bestanddelen en erfoprit beschaduwd door linde. Nummer 26, voormalige hoeve verbouwd tot woning met sterk gereinigd parement. Nummer 12, dwars op de straat ingeplant sterk verbouwde boerenarbeiderswoning gedateerd 1899 in zijpuntgevel.  Einde van de straat in gehucht De Gavere zie Atlas der Buurtwegen.

• WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 19.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie