Driesstraat

Beschrijving

Hoofdstraat met bochtig en sterk klimmend verloop gelegen tussen de Sint-Denijssplaats en Vinkestraat. Straat grotendeels volgens oud tracé verlopend zie Ferrariskaart (1770-1778). Tijdens het ancien régime deels lopend over het grondgebied van Vlaanderen en deels over het Doornikse. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) vermeld als Hameau Driesch.

In het begin van de straat rijbebouwing overgaand in geconcentreerde, overwegend niet aaneengesloten bebouwing uit eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw. Van de beperktere oudere bebouwing, minstens teruggaand tot de 18de eeuw, getuigen nog enkele dorpswoningen en hoeves in het tweede deel van de straat onder meer nummer 8, dwars op de straat ingeplant boerenarbeiderswoning met deels vernieuwd parement. Hoofdzakelijk woonfunctie maar ook commerciële functie met verscheidene meubelzaken en een groot aantal (voormalige) herbergen onder meer nummers 20-22/ Moenstraat, met typische afgeschuinde hoektravee. In het begin van de straat voormalige vestigingsplaats van het oude Frans klooster, in 1974 afgebroken en vervangen door Huis Ten Dries. Voorbeeld van bebouwing van circa 1900: nummers 10-12, eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel onder meer met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken. Verscheidene panden met eenvoudige, al dan niet bepleisterde, bakstenen lijstgevel onder meer nummers 41, 43, 45, 47. Ook tal van woningen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, voornamelijk in het eerste deel van de straat onder meer nummer 1, nummer 4 villaatje uit de jaren 1920 met bewaarde deur met bovenlicht met kleine roedeverdeling, nummer 5 twee typische interbellumwoningen later verbouwd tot winkel "meubelen Vandecasteele". Nummer 9, met vernieuwd parement aanknopend bij de nieuwe zakelijkheid en art deco zie sterk overkragende kroonlijst (nu kunststof), rechthoekige erker en aansluitend balkon met afgeronde hoek, de buisprofielen en gebruik van zwartgeglazuurde baksteen. Nummers 14-16, voormalige meubelfabriek Waffelaert; nu gallerij Ten Dries. Nummer 39, diephuis met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde straatgevel en tuingevel met muurnisje.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie