Vande Vennestraat

Beschrijving

Lange, doodlopende straat vertrekkende van de Harelbeekstraat. Gebogen tracé. Tracé met bomenstructuur al gedeeltelijk weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) loopt de straat door tot de huidige Bekaertstraat en wordt het straatbeeld gekenmerkt door zeer weinig bebouwing.

Vandaag, rij- en lintbebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Breedhuizen van één à twee bouwlagen en twee à drie traveeën onder pannen zadeldaken.

Hoofdzakelijk enkelhuizen met eenvoudige bakstenen lijstgevels. Homogeniteit doorbroken door aangepaste en vernieuwde parementen.
Het begin van de straat wordt gekenmerkt door de ommuurde tuin van het nabijgelegen landhuis (zie Kortrijkstraat nummer 11). Tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels onder meer verfraaid door het gebruik van muizentandfriezen zie nummers 12-14 met bewaard schrijnwerk; nummer 37 gekenmerkt door strekse metselverbanden; nummer 39 met gaaf bewaard schrijnwerk. Nummer 18, verticaal geaccentueerd door de lisenen op de bovenverdieping. Nummers 57-59, samenstel van een klein burgerhuis en arbeiderswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Rijtje arbeiderswoningen van één bouwlaag met geknikt zadeldak en grotendeels met aangepast parement, nummers 20-30: nummer 26 als gaafst bewaard voorbeeld met aflijnende friesje en getoogde muuropeningen. Nummers 25-29, rijtje van drie arbeiderswoningen met typerende aflijnende muizentandfries; nummer 25 met bewaard venster.
Ook verscheidene woningen uit het interbellum onder meer nummer 33 met deels behouden schrijnwerk zie geometrische roedeverdeling in de bovenlichten van de schuiframen; nummer 35 gekenmerkt door granitolatei op de begane grond en hoeklisenen op de bovenverdieping en bewaard benedenvenster; nummer 42 met fraai glas-in-loodbovenlicht.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie