Oude Bellegemstraat

Beschrijving

Straat gelegen tussen de Avelgem- en de Bellegemstraat. Knik naar het zuiden ter hoogte van de Kwadepoelstraat. Straatbeeld getypeerd door recente lintbebouwing. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) grosso modo gelijk tracé; sterk verspreide bebouwing voornamelijk bestaande uit kleine boerenarbeidershuizen onder meer met L-vormige opstelling.

Ter hoogte van de Kwadepoelstraat geconcentreerde bebouwing uit het einde van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw onder meer nummer 50 vermoedelijk voormalige herberg zie casement, nu bakkerij met typerende aflijnende fries; nummer 85 beschilderde baksteenbouw op L-vormige plattegrond. Nummers 56-70, eenheidsbebouwing uit de jaren 1920, eenheid doorbroken door vernieuwde parementen; nummers 58 en 60 vrij gaaf bewaard zie schrijnwerk nummer 58. Nummer 77, interbellumwoning met decoratief uitgewerkte bakstenen lijstgevel en typische driezijdige erker.

Daarnaast ook enkele kleine hoeves onder meer 14, sterk verbouwd. Nummer 89 met bewaard woonhuis van circa 1800, nieuw woonhuis en tot garages verbouwd schuurtje.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie