Stationsstraat

Beschrijving

Belangrijkste invalsweg van Wijchmaal, die in 1845-46 werd aangelegd en Hechtel met Peer verbindt. Door de aanleg van de spoorlijn Hasselt-Eindhoven in 1865-66 en door de ingebruikname van de tramlijn op deze oostwest-as in 1888-90 werd Wijchmaal een belangrijk verkeersknooppunt.

Het eerste station in de huidige Spoorwegstraat werd in 1942 afgebroken. Het tweede station, langs de baan Hechtel-Peer, werd in 1975 gesloopt. De spoorbedding werd na 1980 een fiets- en wandelpad.

Eertijds ontstond door de transportinfrastuctuur alhier een actief centrum met hotels, kosthuizen, cafés en winkels (zie ook Spoorwegstraat).

Auteurs: Pauwels, Dirk