Hoksentstraat

Beschrijving

In deze straat staan een viertal weg- en veldkapelletjes: een door vier dennen beschaduwd, gecementeerd bakstenen Mariakapelletje in de vorm van een bovenaan afgeronde rechthoekige pijler, opgericht in 1913, nadien in verval geraakt, omvergeduwd en in 1995 heropgebouwd door de buurt Hoksenter Schans; een bakstenen kapelletje onder zadeldakje met een kruisbeeld in een getoogde nis, opgetrokken circa 1934; een door twee lindebomen beschaduwd, beschilderd bakstenen Mariakapelletje in de vorm van een bovenaan afgeronde rechthoekige pijler op sokkel, van 1931; tenslotte een in 1937 aan de hoek met de Kenensdijk opgericht, door twee dennebomen beschaduwd bakstenen kapelletje in de vom van een spitsbogig bekroonde, rechthoekige pijler op gecementeerde sokkel. De drie laatstgenoemde staan in het beschermd landschap van de vallei van de Dommel en de Bolissenbeek.

• Gegevens verstrekt door de Heemkundige Kring Hechtel-Eksel, 1997.

Auteurs: Pauwels, Dirk