Dorpsstraat

Beschrijving

Eertijds Kleine Dorpstraat en Schansstraat genoemd. Straat met een driehoekige verbreding, het vroegere Marktplein of Marktveld, ook wel Geitenmarkt genoemd, met een oppervlakte van 1.62 hectare een van de grootste dorpspleinen van Limburg en waarschijnlijk de oude dorpskern van Hechtel.

De drie pleindrinkplassen, poelen of "putten", die op de Ferrariskaart (1771-77) in het noord- en middendeel van dit dorpsplein voorkwamen, zijn in de Atlas van de Buurtwegen (1844) verdwenen en gedempt. De Dorperloop loopt ten oosten evenwijdig met de straat. Dichtbij de centraal gelegen kapel bevond zich nog tot het begin van de 20ste eeuw de schuttersboom en het oefenterrein van de lokale Sint-Lambertus- en Sint-Sebastiaansgilde.

Talrijke boerderijen omringden het plein, waarvan de hoeve van Castro de grootste was. Tijdens de slag om Hechtel werden op vrijdag 8 september 1944 enkele bomen op het plein door de Duitsers geveld om tot tankversperring te dienen. Heden is de dorpsdries beschaduwd door linden, beuken, zomereiken, Amerikaanse eiken, populieren, esdoorns, berken en Japanse kerselaren.

• AGTEN C., red., Jubileumboek 1999. Heemkundige Kring Hechtel-Eksel. Wie zijn verleden wegveegt heeft geen toekomst, Hechtel-Eksel, 1999, p. 23-25, afb. 4.
  • BUSSELS J., De slag om Hechtel. Bevrijdingsgevechten 6-12 september 1944, Hechtel, 1972, p. 44.
  • JACQUES E., Bijdrage tot de geschiedenis van de parochie Hechtel, in Het Oude Land van Loon, 16, 1961, p. 346.
  • JACQUES E., Bijdrage tot de toponymie van Hechtel, in Limburg, 39, 1960, p. 274, 336; 40, 1961, p. 32, 39, 48, 90.
  • S.N., Lei en griffel, 1, 3, 1993, p. 18-19, oude prentkaart.

Auteurs: Pauwels, Dirk