Kerkdijk

Beschrijving

Dijk betekent hier waterkuil, terwijl het eerste lid van de straatnaam op de relatief dichte ligging bij de dorpskerk wijst. Het ging om een poel van circa 12 are op het huidige marktplein, gedempt in het begin van de 20ste eeuw, een gemene poel die door de inwoners gebruikt kon worden als was- en drinkplaats voor het vee. De burgemeesters verhuurden deze poel tevens als visvijver. Kerkdijk verwijst ook naar de weg van de Dorpsstraat naar de parochiekerk, thans de Oude Markt. Het is tevens een nieuw ingevoerde straatnaam voor Heesakerwegel. In 1983, aanleg van een parkeerplaats op het kerkplein, het voormalige Heilig Hartplein.

• Afdeling ROHM Limburg, Cel Monumenten en Landschappn, dossier nr. 130.
  • LEYNEN H., Art.cit., p. 226.
  • MOLEMANS J., Historisch-naamkundige studie van Sint-Huibrechts-Lille, St.-Huibrechts-Lille, 1976, p. 191.

Auteurs: Pauwels, Dirk