Michielsplein

Beschrijving

Genoemd naar de Achelaar Hendrik Michiels, die in 1662 eerst gerangschikt werd aan de Leuvense universiteit en daar leraar in de theologie werd, evenals aan het seminarie van Luik.

Op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845) ten zuiden van de parochiekerk nog goed voorzien van bebouwing, die daarna verdween. Fontein (1976) en zonnewijzer (1988) van kunstsmid Willy Ceysens (° 1929) uit Hechtel-Eksel. Ten oosten ligt het gemeenschapshuis, het voormalige gemeentehuis, waarvan de eerste steen op 28 juni 1969 werd gelegd en dat op 12 april 1971 officieel in gebruik werd genomen. Dit gebouw van witte geglazuurde steen is naar ontwerp van L. Van de Vondel (°1919), (Hasselt). In 1999-2000 werd het aangepast naar ontwerp van de Hamont-Achelse architect A. Spaas (°1950), die ook tekende voor de binneninrichting.

• CLAASSEN A., Achel in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart nr. 5.
  • CLAASSEN A., Rond de oude en nieuwe straatbenamingen te Achel, Achel, 1960, p. 12, 26.
  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 45, 168-172, afbn. op p. 169, 171, 173.
  • PAS W. & G., 1, 2002, p. 169 (i.v.m. W. Ceysens).

Auteurs: Pauwels, Dirk