Meirbrug

Beschrijving

Op het kruispunt van Sint-Katelijnevest, Meir, Wiegstraat, Schoen- en Eiermarkt. De "Meir" of "Mere" was een moerassige laagte tussen de hoger liggende gronden van Hoog-, Kammen- en Gasthuisstraten enerzijds, Kipdorp anderzijds. Later werd ze uitgegraven tot een vaart.

Oudst bekende vermelding van 1257. Op de lijnrichting der vesten stond een poort, de "Meirepoort" waarvan de bouw opklimt tot 1201; over de vest lag de "Meirbrug" die aanvankelijk ook het zuidelijke deel van de Meir tot aan de Huidevetters- en Twaalfmaandenstraat bevatte. In 1541 werd de Meir overwelfd en verdwenen poort en brug. De naam bleef behouden. De vroegere huizen werden vervangen door moderne hoge bouw.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek