Loodswezenstraat

Behoort tot Zeebrugge-Voorhaven.

Doodlopende zijstraat van de Kustlaan, die in oorsprong liep tot aan het toenmalige loodswezengebouw vanwaar de keuze van de straatnaam, vastgelegd door het Brugse schepencollege van 7 april 1936. Oorspronkelijk vormt het grondgebied ten oosten van de huidige straat de westelijke oever van de havengeul naar de eerste zeesluis, zie plan van Cousin en Coiseau van 1892. In de loop van 1936 wordt langs die oever een straat aangelegd die leidt naar het loodswezengebouw. Tussen 1950 en 1953 wordt de inmiddels gevormde kade ten noorden van de straat aangelegd als aanlegplaats voor de treinferry, die voordien was gelegen langs het Oud Ferrydok (zie Lanceloot Blondeellaan) en wat aldus een grote tijdswinst betekent voor deze trafiek. Gelijktijdig wordt de straat heraangelegd. In de periode 1960-1972, verbouwd tot kaaimuur uitgerust als containerterminal voor de transkanaaltrafiek (Short Sea Containerterminal, die dateert van 1968).

• BILE E., TRIPS E., Zeebrugge, een haven in de branding, 1895-1970, 1970, p. 160.
  • HOORNAERT R., Honderd jaar Zeebrugge. Wel en wee van een parochie, 2000, p. 79.