Lijnwaadmarkt

Beschrijving

Tussen Melkmarkt en kathedraal. De naam dateert uit de 19de eeuw en herinnert aan de wekelijkse linnenmarkten. Vroeger sprak men van "jegens Onze-Lieve-Vrouw-kerkhof achter den choor" of van "Klein Kerkhof". De grens met de Melkmarkt dateert van circa 1540, bebouwd met lijstgeveltjes, enkele met oude kern (zie dakkapelletjes, ankers). Op de zuidzijde van de Lijnwaadmarkt: ondiepe bepleisterde huisjes tegen het koor van de kathedraal aangebouwd; kernen uit de 16de eeuw doch later verbouwd en aangepast; gemiddeld twee traveeën en drie bouwlagen, toch onregelmatige kroonlijstlijn; verschillende bedaking. Noordzijde: fraaie bebouwing. Tweetalig arduinen straatnaambordje (19de eeuw).