Evendijk-Oost

Behoort tot Zeebrugge-Dorp.

Lange, uiteindelijk doodlopende straat in het zuiden van het centrum van Zeebrugge-Dorp, die vertrekt aan de Meeuwenstraat. De straat volgt het traject van de voormalige Evendijk, een zeewerende dijk die zich uitstrekt van Bredene over Wenduine, Blankenberge, Uitkerke, Nieuwmunster, Lissewege, Heist tot in Groede in Zeeuws-Vlaanderen zie duidelijk afleesbaar van een kaart van Ph. Vandermaelen (1846-1854). Vermeldingen van de Evendijk worden al in 1285 aangetroffen in de documenten. De Evendijk werd naar aanleiding van de aanleg van de haven op het einde van de 19de eeuw, gesplitst in Evendijk-Oost en -West. Door de aanleg van de nieuwe zeesluis (Pierre Vandammesluis zie Kustlaan zonder nummer) vanaf het begin van de jaren 1970 wordt de Evendijk-Oost een doodlopende straat.

De straat kent in het begin een vrij bochtig verloop maar loopt vanaf de Ploegstraat rechtdoor. De zuidelijke straathelft was lange tijd grotendeels onbebouwd, vermoedelijk door de vochtige ondergrond cf. een restant van de voormalige Isabellagracht die hier het verloop van de Evendijk volgde. Weinig waardevolle, kleinschalige bebouwing van zowel diep- als breedhuizen. Nummer 70, voormalig boerenarbeidershuis, mogelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw en teruggaand op een oudere hoeve. Nummer 60 dateert uit de jaren 1930; eenvoudige woning, met een uit sierbakstenen bestaande lijstgevel. Nummers 65, 67, 69/ Distelstraat en 71, woningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met beperkte historiserende inslag zie trapgevels, hoekblokken en geblokte ontlastingsbogen. Nummers 79-97, eenheidsbebouwing in historiserende stijl, eenlaagswoningen met ommuurde voortuin, gekoppelde deuren en dakvenster, aansluitend bij de bebouwing in de Genuastraat. Voorts gebouwen met administratieve en educatieve functie, sporthal en speelplein.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 57.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia