Eiensluisstraat

Behoort tot Zeebrugge-Dorp.

Loopt van de Heiststraat naar de Evendijk-Oost. Zogenaamd naar de watering Eiensluis(-Groot-Reygarsvliet), die reeds wordt vermeld in 1288 en zich uitstrekt over verschillende deelgemeenten van Brugge en over Blankenberge en Knokke. De naam werd vermoedelijk op het schepencollege van 14 november 1924 toegekend, naar aanleiding van de aanleg van de omliggende straten.

De straat behoort tot de wijk Zeemanshaard, die gevormd wordt samen met de omliggende straten zoals het Admiraal Keyesplein, een deel van de Heiststraat en de Westhinderstraat. Ze zijn bebouwd met woningen naar een ontwerp van 1925 getekend door de Brusselse architect Camille Damman, die in opdracht van de N.V. Zeemanshaard, 113 werkmanswoningen tekende. De nummers 2-22, 3-23, 24-36, 25-45, 38-54, 56-68 vormen elk op zich homogene ensembles van telkens aaneengesloten één- à tweelaagshuizen met kleine, omhaagde voortuinen. Geveluitwerking met zeer beperkte cottage-inslag, zie onregelmatige plattegrond van de hoekpanden, steile daken onderbroken door puntgevels en met overkragende dakranden. De woningen zijn op de ontwerptekening voorzien van typische luiken.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 710/1925.
  • HOORNAERT R., Honderd jaarZeebrugge. Wel en wee van een parochie, 2000, p. 29-30.