Walram Romboudtstraat

Beschrijving

Belangrijke straat in het centrum van Lissewege, loopt van het Valerius de Saedeleerpad naar Onder de Toren met grosso modo een recht straattracé voorzien van kasseien. Oorspronkelijke naam Dorpsstraat verwijst naar de centrale ligging van de straat in het dorp Lissewege. Huidige naam sinds 1960, verwijst naar Walram Romboudt (1598-1668), een kunstambachtsman, die hier in de straat woonde.

Vanouds een belangrijke straat in het centrum van Lissewege. Vormde vroeger met de Willem van Saeftingestraat de Dorpsstraat. Staat reeds op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) met bebouwing weergegeven. Enkele kaarten uit respectievelijk 1710, 1724 en 1757 geven een beeld van de evolutie in de 18de eeuw. De zuidzijde is nagenoeg volledig bebouwd, in 1724 worden bijna alle kavels ingenomen en in 1757 tenslotte de volledige straat. Heden is weinig overgebleven van de oorspronkelijke bebouwing onder meer onder invloed van de toenemende vraag naar horecazaken, vooral te situeren in het begin en op het einde van de straat.

Heterogeen straatbeeld, wordt bepaald door aaneengesloten bebouwing vooral bestaande uit breedhuizen van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen. Noordzijde van de straat wordt bijna volledig ingenomen door eenheidsbebouwing met lage huizen.

• Rijksarchief Brugge, Collectie kaarten en plannen, nummer 589.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 231.