Amaat Vynckestraat

Beschrijving

Loopt van Damse Steenweg naar de Westkapelse Steenweg met vanouds een licht gebogen straattracé. Straat staat onder de naam Ooststraat weergegeven op de kaart van Dudzele circa 1500. Circa 1600 gewijzigd in Kerkstraat. Aanwezigheid van de hoeve zogenaamd "Bona Dies" (zie Amaat Vynckestraat nummer 3) en zogenaamd "De Love", de woning voor de koster. Het alleenstaande huis van de koster werd circa 1980 afgebroken. Met de fusie van Groot-Brugge in 1970 gewijzigd in de huidige naam verwijzend naar Amaat Vyncke (1850-1888), onderpastoor in Dudzele.

Heterogeen straatbeeld met vooral grote schaalverschillen. Schaars bebouwd. Begin van de straat wordt enerzijds bepaald door aanwezigheid van de kerk en bijhorend ommuurd kerkhof. Anderzijds aanwezigheid van sport- en cultuurcentrum Dudzele. Oudste basisbebouwing dateert vermoedelijk uit de 16de eeuw. De oorspronkelijke functies van de gebouwen hangen samen met de aanwezige Sint-Pietersbandenkerk. Op het einde van de straat enkele woningen uit de jaren 1970. Tussen nummers 2 en 4 aanwezigheid van het Amaat Vynckeplein met een natuurstenen borstbeeld van Amaat Vyncke.

• COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 489-490, p. 558, nummer 480.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 14-15.