Heulendonk

Beschrijving

Het toponiem Heulendonk wordt reeds vermeld in 1327 in oorkonden van de tiendheffers, het Sint-Janshospitaal van Brugge. De straat Heulendonk maakt nu deel uit van de verbindingsbaan tussen Aalter en Adegem gelegen tussen Kleemputte en Kruisken, met een doodlopende zijweg ten oosten.

Aan de grote baan, Onze-Lieve-Vrouwebeeld op gemetste sokkel, ingewijd op 19 oktober 1947 en geplaatst ter vervanging van een veldkapelletje opgericht in 1936, ingewijd in 1937, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Adegemse Boerinnengilde, confer gedenksteen op de sokkel.

• NOTTEBOOM H., Wandeling door Adegem heen … Heulendonk, in Heemkundig Bijdragen uit het Meetjesland, I, 1987, 4, p. 152-163.