Loskaai

Beschrijving

Gelegen aan de oever van het Schipdonkkanaal in de wijk Balgerhoeke, grens met Eeklo. De oude wijk Balgerhoeke (reeds vermeld in 1227) is te situeren in Eeklo en Adegem. De twee gemeenten worden in Balgerhoeke van elkaar gescheiden door de Lieve, later vervangen door het Afleidingskanaal van de Leie. Dit kanaal, verbond de Leie in Deinze met de Noordzee in Zeebrugge. Als afleidingsvaart had het kanaal vooral de bedoeling de overstromingen te beperken, maar ook als nieuwe handelsverkeersweg tussen Deinze en Brugge speelde het kanaal een belangrijke rol. Een eerste vak, van de Leie in Deinze tot de Brugse Vaart in Schipdonk in Merendree, werd reeds gegraven in 1847-49. Van Stoktevijver in Zomergem tot Maldegem werd een deel van het Afleidingskanaal van de Leie in de periode 1854-60 in de bedding van de Lieve gegraven. Vanaf Maldegem werd het kanaal verder evenwijdig gegraven aan het Leopoldkanaal tot in Heist.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen