Pottestraat

Beschrijving

Landelijke straat gelegen in het uiterste zuiden van Merkem lopende van de Pottestraat op Bikschote (Langemark-Poelkapelle) naar de Pottestraat te Madonna (Langemark-Poelkapelle). Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met een aantal grotere achterin gelegen hoeves, waaronder de "Cse Paepe Goet" met omwalling en beboomde toegangsdreef en de "Cse St. Jean" met een molen (zie Pottestraat nummer 1). Nadien werd deze molen naar het noordoosten verplaatst langs de huidige Groenestraat, zie "Sint Jans Molen" op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Beide namen leven nu nog door in de namen "Hoeve Papegoed" en de "Sint-Janshoek", zie huidige stafkaart. De molen werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield en vervangen door een kleine mechanische maalderij op de hoek Pottestraat-Groenestraat (zie Pottestraat nummer 3).

Verspreide bebouwing van kleine wederopbouwhoeves uit de jaren 1920, doorgaans verbouwd onder meer nummer 1: hoeve van het langgestrekte type met gewijzigde muuropeningen ter hoogte van schuur- en stalgedeelte.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn