Melanedreef

Beschrijving

Landelijke verbindingsweg met een lichte knik in het verlengde van de Kwakkelstraat en aansluitend op de Melanedreef (Jonkershove) met kaarsrecht tracé naar het kasteel van Houthulst. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) met identiek tracé reeds weergegeven. De naam "Melane" zou zijn afgeleid van een kapel die was toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Milaan (Melane). Hoewel sommige auteurs een voorloper van deze kapel tot in de 12de eeuw laten terugklimmen, zou de verering voor Onze-Lieve-Vrouw van Milaan pas in de 16de eeuw ontstaan zijn. De kapel wordt voor het eerst weergegeven als "Melane Cap." op de Carte des environs de Dunkerque, Bergues, Gravelines, St. Omer, Aire, Lille, Menin, Ypres, Dixmude van 1743. Nadien is de kapel noch op de Ferrariskaart, noch op de Atlas der Buurtwegen terug te vinden. De eerste kaart maakt wel melding van het toponiem "B(o)s De Milaene". De kapel die na de Franse Revolutie verdween, werd na de Tweede Wereldoorlog herbouwd (zie Melanedreef zonder nummer). In de tweede helft van de 19de eeuw ontwikkelde zich hier ook ten oosten van de kruising met de Keistraat het zogenaamde "Melanekasteel". Midden 19de eeuw laat Louis Vandamme uit Izegem hier bij zijn hoeve een sober bepleisterd jachtpaviljoen van twee bouwlagen en 4 traveeën onder mansardedak bouwen. Dit basisvolume werd achtereenvolgens in 1875 en in 1884 door zijn schoonzoon François Maes aan beide zijden uitgebouwd tot een klein kasteel met omliggend park, zie aanduiding "Ch(ate)au" op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1883. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dit kasteeltje, na eerst op 20 oktober 1914 door de Duitsers in brand te zijn geschoten, volledig vernield. Na de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel slechts als een kleine villa herbouwd (zie Melandreef nummer 30).

• DEBAEKE S., LERMYTTE J., Merkem in de kijker, het dorp anno 1900, tijdens de Grote Oorlog en de heropbouw, Veurne, 1995, p.. 39.
  • PRIEM V., Kastelen en landhuizen in de Westhoek, Tweede Deel, Ieper, 1998, p. 68-71.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn