Kouterstraat

Beschrijving

Dorpsstraat lopende van de 19e-Liniestraat tot aan de Iepersteenweg met een doodlopende aftakking naar het zuiden ter hoogte van het Merkemplein. Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Eind 18de eeuw stond hier ter hoogte van de kruising met de Duivenstraat een molen, op de Atlas der Buurtwegen aangegeven als "Plaetsmolen" in de volksmond ook wel "Plaetsemolen" genoemd. De "Plaetsmolen" wordt voor het eerst vermeld in 1598. Ondanks het feit dat deze houten staakmolen op een kunstmatige terp in 1911 werd afgebroken, behield de Duivenstraat tot aan de fusie de naam 'Molenstraat'. Als tracé voor het eerst gekasseid in 1841. Voor de Eerste Wereldoorlog lintbebouwing van kleine, lage arbeiderswoningen, drankgelegenheden, een rijkswachtkazerne en een kloostercomplex van de Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo (zie infra, Kloosterstraat nummer 28). Thans, aaneensluitende dorpsbebouwing van eenvoudige burgerhuizen van twee bouwlagen uit de jaren 1920, zie nummer 14 met bewaarde muurankers. Baksteenbouw soms verlevendigd: met sierbaksteen onder meer nummers 6 en 66 witte sierbaksteen met accenten van rode baksteen voor de muuropeningen, nummers 23 en 42 respectievelijk met witte en rode sierbaksteen voor de strekken; gecementeerd gevelparament met schijnvoegen onder meer nummer 11 of geritmeerd door muuropeningen gevat in doorlopende nissen, onder meer nummers 17 (zie infra) en 25. Alsook lage arbeiderswoningen, onder meer nummers  2-4: samenstel vormend met dito hoekpand op de 19e-Liniestraat onder mansardedak. Meer naar de Iepersteenweg toe, recente verkavelingen en gemeentelijk sportcentrum "De Kouter" met voetbalvelden.

• Provinciale Bibliotheek en Documentatiecentrum West-Vlaanderen, Iconografische collectie.
  • DEBAEKE S., LERMYTTE J., Merkem in de kijker, het dorp anno 1900, tijdens de Grote Oorlog en de heropbouw, Veurne, 1995, p. 11.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn