Korte Koepoortstraat

Beschrijving

Straat in het verlengde van de Lange Koepoortstraat, leidend naar de Melkmarkt. Langs deze weg werd het vee naar de weiden van Klapdorp en Dries gedreven. Ter hoogte van de Goddaert stond de Koepoort, behorend tot de wallen van 1200 en gesloopt in 1518-19: de brug over de rui was de Koepoortbrug. De oudste vermelding is van 1294. Het gedeelte tussen Zirkstraat en Zwartzustersstraat werd verbreed in 1792, de rest in 1855 en 1861.

Zeer homogene bebouwing van circa 1860 met bepleisterde en beschilderde Louis-Philippe- en second-empiregevels.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek